Geweld tegen medewerkers psychiatrie blijft onbestraft

Trainingen omgaan met agressie en bedrijfsopvangteam

Naast trainingen en workshops 'Omgaan met agressie' verzorgen wij trainingen voor (nieuwe)  'Bedrijfsopvangteams' en leidinggevenden/P&O in Opvang na een heftige gebeurtenis of 'Coaching & opvang'.

Geweld tegen medewerkers in de psychiatrie blijft meestal onbestraft. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat medewerkers daardoor vaak geen aangifte doen als ze zijn aangevallen door een patiënt uit hun kliniek, schrijft de Volkskrant.

Vrijbrief voor het gebruik van geweld

"In de praktijk heeft de patiënt een vrijbrief om geweld te gebruiken tegen het personeel", zegt onderzoeker Joke Harte in de krant.

Jaarlijks is 30 tot 40 procent van het personeel in psychiatrische instellingen het slachtoffer van fysiek geweld. Daarvoor is slechts een kleine groep patiënten verantwoordelijk.

Kleinzerig 

Volgens Harte zijn de medewerkers geen kleinzerige types en doen ze geen aangifte als ze klappen krijgen als ze een patiënt naar een separeercel moeten brengen. "Maar er gebeurt veel meer", zegt ze.

'Geweld hoort bij het vak'

Als medewerkers aangifte doen, blijft vervolging vaak achterwege, ook als de dader toerekeningsvatbaar is. De politie vindt volgens medewerkers dat geweld bij hun vak hoort of agenten vinden een aangifte niet nodig, omdat het Openbaar Ministerie de zaak toch zou seponeren.

Een ander argument is dat de aanvaller er niets aan kan doen, omdat hij patiënt is. "Dat is niet altijd zo", zegt Harte. "Soms is er sprake van een gerichte aanval op een medewerker."

Worstelen met beroepsgeheim

Ook worstelen de medewerkers met hun beroepsgeheim. Daardoor kunnen ze maar weinig informatie geven en dat maakt het volgens VU-onderzoeker Ingrid van Houwelingen lastig om aangifte van geweld te doen. "Vorig jaar heeft een psychiater van de tuchtraad een waarschuwing gekregen. Ze had het OM geadviseerd een agressieve patiënt die doodsbedreigingen uitte in een beter beveiligde kliniek te plaatsen."

Bang voor wraakacties

Medewerkers zijn ook vaak bang voor wraakacties van patiënten. Bij een aangifte kan de anonimiteit van medewerkers niet gegarandeerd worden.

GGZ Nederland gaat met de politie en het Openbaar Ministerie om tafel om te kijken hoe het probleem kan worden aangepakt. Een woordvoerder van het OM heeft al in de Volkskrant gezegd dat slachtoffers in elk geval een betere uitleg moeten krijgen als een zaak geseponeerd wordt. Bron NOS (8 november 2017)

Training Bedrijfsopvang Team (BOT) en Coaching & Opvang

Jongkind Training & Coaching verzorgt naast trainingen & workshops 'Omgaan met agressie', ook specifiek trainingen voor nieuwe en bestaande 'Bedrijfsopvangteams' (BOT en COT) en leidinggevenden/P&O in Opvang na een heftige gebeurtenis of 'Coaching & opvang'. Wilt u weten hoe wij uw organisatie hierin ondersteunen, neemt u dan contact op of bekijk ons aanbod Agressie en Bedrijfsopvang.

Meer informatie of interesse